Fire station of the
voluntary fire
department Fleres

Place

Fleres

Client

Municipality of Brenner

Architectural design

Roland Baldi Architects

Team

Karin Kretschmer
Harald Kofler

Competition

2012

End of construction

2015

Photo

Oskar Da Riz

Prize

2016
Iconic Award Best of Best

With its striking monolithic façade, characterised by clear and modern design and a deliberate selection of stone, glass and aluminum, the fire station was conceived as a continuation of the scree, caused by periodic mudflows from the mountain slope behind the construction area. By partially integrating the scree into the retaining dam, a sense of the optical continuation of its movement downstream is conveyed.
Custom made gabions were lined with dolomitic rocks and rubble sourced from on-site excavations for the design of the façades. The use of local stones and the façade’s gabion-walls strengthen the identity between the construction site and the building and blend the fire station’s modern design with its natural surroundings.